Wakacyjne bezy z kremem truskawkowym

Co prawda sezon na truskawki powoli się kończy, ale mam dla Was lekki, wakacyjny deser, który równie dobrze można przygotować z mrożonych truskawek, a co za tym idzie, można się nim cieszyć przez cały rok. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu (no może poza częścią, kiedy należy rozkroić bezę, która strasznie się kruszy, ale uwierzcie mi, WARTO!) i można go również jeść w formie lodów – po przygotowaniu, zamiast do lodówki, wkładamy po prostu gotowe bezy do zamrażarki. Gorąco zachęcam Was do przetestowania tego przepisu, który jest idealny na gorące, letnie dni.

Processed with VSCO

SKŁADNIKI na bezę (ok. 12 sztuk):

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ubijamy białka przy pomocy miksera. Kiedy będą już lekko ubite, zaczynamy dodawać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Po ubiciu piana powinna być jednolitą, perłową masą. Następnie rozkładamy na blaszce papier do pieczenia i nakładamy za pomocą dużej łyżki średniej wielkości porcje masy. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C i pieczemy w nim bezy przez ok. 25 minut.

SKŁADNIKI na krem truskawkowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • odrobina soku z cytryny

Processed with VSCOKiedy bezy pieką się w piekarniku, możemy zacząć przygotowywać krem truskawkowy. Na początku, w dużej misce miksujemy truskawki, cukier puder i kilka kropel soku z cytryny. Następnie dodajemy do musu truskawkowego wcześniej przygotowaną żelatynę (żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce). Następnie ubijamy śmietankę, którą później łączymy z musem truskawkowym – gotowy krem odstawiamy na chwilę do lodówki.

Po wyciągnięciu bezy z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie przekrawamy je w poprzek na pół (to, moim zdaniem, najtrudniejsza część, ale nie zrażajcie się, jeśli bezowe „czapeczki” Wam popękają, bo i tak będą dobrze wyglądać). Następnie napełniamy bezy kremem i przykrywamy „czapeczkami”. Na koniec gotowy deser możemy posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą i truskawkami. Smacznego!

Processed with VSCO

Przepis zainspirowany roladą bezową z musem truskawkowym Pawła Małeckiego [link do video: http://bit.ly/29qKabK]
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s